Prehriatie psa ako vážne nebezpečenstvo

Psy sú na prehriatie náchylnejšie, nakoľko majú telo pokryté srsťou, majú obmedzenú schopnosť potiť sa a tým sa ochladzovať. Rizikové sú najmä staršie psy, obézne jedince, brachycefalické plemená psov, ale aj psy s ochorením srdca, alebo pľúc. 

Leto je v plnom prúde, počasie láka tráviť viac času vonku avšak treba byť opatrní! Spolu s vysokými letnými teplotami sa zvyšuje aj riziko prehriatia pre Vašich (aj našich) štvornohých miláčikov. Prehriatie nastáva vtedy, ak sa telo nedokáže dostatočne ochladzovať a prísun tepla je vyšší ako jeho odvádzanie. 

Psy sú na prehriatie náchylnejšie, nakoľko majú telo pokryté srsťou, majú obmedzenú schopnosť potiť sa a tým sa ochladzovať. Rizikové sú najmä staršie psy, obézne jedince, brachycefalické plemená psov, ale aj psy s ochorením srdca, alebo pľúc. 

Ak teplota psa stúpne na 41°C dochádza k vážnemu poškodeniu orgánov – mozog, obličky, pečeň a pre jedinca to môže byť fatálne. 

Prvoradá je prevencia!!!

● Dôležité je, aby mal pes vždy možnosť úkrytu v tieni. 

● Musí mať dostatok čerstvej vody, ktorú treba pravidelne meniť a dopĺňať. 

● Psa nikdy nenechávajte v aute. Ani otvorené okná a auto v tieni nie je zárukou, že sa v ňom psík neprehreje.

● Pre aktivity treba využiť skôr ranné hodiny a podvečer. V čase najväčšieho tepla a najsilnejšieho slnka sa vychádzky neodporúčajú. 


Ako vyzerá pes, ktorý je prehriaty?

● je horúci, má suchý ňufák, jazyk a sliznice v papuli sú suché tmavočervenej farby (niekedy až do fialova)

● rýchlo dýcha, je apatický, môže byť dezorientovaný, 

● má husté, lepkavé sliny

● zvracia, má hnačku

● môže mať kŕče, alebo záchvaty

Aká je prvá pomoc?

● Volať veterinárneho lekára.

● Psa treba čo najskôr schladiť, ale treba to urobiť OPATRNE! Okamžite ho vziať do tieňa, do chladnej miestnosti na dlažbu, do priestoru s klímou. Chladiť lokálne mokrými uterákmi – labky, brucho, slabiny. Po chvíľke uteráky vymeniť.

Nikdy psa nezabaľte celého, neoblievajte ho vodou, nehoďte do ho studenej vody! ●Treba ponúkať chladnú vodu (nie ľadovú), alebo aspoň zvlhčovať jazyk a ústnu dutinu. 


Na celkovú prognózu má vplyv viacero aspektov – ako dlho bolo zviera prehriate, aká vysoká bola teplota organizmu a v akom zdravotnom stave bolo zviera pred prehriatím.

Prehriatie je naozaj závažný stav, ktorý môže trvalo poškodiť orgány, na následky čoho môže pes uhynúť aj s odstupom pár dní či týždňov. Preto je vyššie spomínaná prevencia nesmierne dôležitá a obzvlášť na pozore by sa mali mať majitelia „rizikových psíkov“.