,

Prečo je u nás dentálna hygiena psov a mačiek profesionálna…

Dentálna hygiena psov a mačiek nie je len o odstránení zubného kameňa. Súčasťou je aj kompletné vyšetrenie ústnej dutiny a posúdenie stavu každého zubu.

Dentálna hygiena psov a mačiek nie je len o odstránení zubného kameňa. Vykonáva sa výlučne v celkovej inhalačnej anestézii, čo znamená, že pes alebo mačka je zaintubovaný a tým je chránený pred vdýchnutím slín, baktérii a aerosolu používáneho pri výplachoch a chladení ultrazvuku alebo vŕtačky.

Prvý krok je vždy vyšetrenie celej ústnej dutiny.

Nasleduje prehliadka zubov a to ich poloha, počet (chýbanie, pretrvávajúci mliečny zub) a vzhľad zubov (zlomeniny, zmena farby, abrázia skloviny..)

komplikovaná fraktúra horného premoláru
Komplikovaná fraktúra rezáku s nekrózou drene a zmenou farby

Ďalšie vyšetrenie sa týka gingivy (ďasna) a parodontu (priestor medzi zubom a ďasnom) pomocou špeciálnej sondy. Hĺbka normálnej parodontálnej štrbiny popri zube je u psa 1 – 3mm, u mačky 0,5 – 1mm.

Pokiaľ sonda prenikne hlbšie, je to príznak paradentózy.

Vyšetrenie parodontálnou sondou-kapsa hlboká viac ako 3mm. Nad zubom zápalové ložisko v reakcii na zubný plak
a paradentózu. Zub určený na extrakciu.
Gingivitída 3.stupňa a stomatitída

Podľa ďalších kritérii ako je mobilita (“kývanie sa”) zubu a úbytok kosti sa určí, ktoré zuby sú už nenávratne poškodené a musia byť extrahované. Zub postihnutý paradentózou je zdrojom bolesti, baktérii a infekcie.
V rámci dentálnej hygieny je možné a v mnohých prípadoch aj veľmi nápomocné vykonať intraorálny RTG snímok zubov.

Načo je potrebné toto špeciálne RTG vyšetrenie?

Viditeľná časť zubu (korunka) tvorí u mäsožravcov len 40% z celého zubu. Preto je korunka len „špička ľadovca“. Zvyšok je koreň, ktorý je mohutný a pevne ukotvený vo svojom lôžku v alevolárnej kosti či už sánky (dole) alebo čeľusti (hore). Pre bližšie určenie skutočného stavu zubu je častokrát nevyhnutný intraorálny rtg snímok. Operatérovi tento snímok napomôže bližšie určiť počet a polohu koreňov. Rovnako je veľmi dôležitý pre určenie postihnutia kosti lýzou (rozpadom), ktorá je posledným štádiom paradentózy . Rozpad kosti býva veľkým problémom pri trhaní zubu. Môže totiž dôjsť k fraktúre sánky alebo čeľuste, čo je veľmi nepríjmná komplikácia. Pomocou rtg snímku vieme určiť rozsah poškodenia a zvoliť správny postup pri extrakcii zubu, aby sme sa vyhli komplikáciám.

Výrazný úbytok kosti na zadnom koreni, vpredu na koreni „háčik“, ktorý môže skomplikovať extrakciu

Tak ako u ľudí, aj u psov a mačiek by mala byť dentálna hygiena samozrejmosťou. Takmer každý pes a mačka totiž už po treťom roku života trpia vznikom a ukladaním plaku na povrchu zubov, od ktorého sa odvíjajú ďalšie problémy v ústnej dutine. Predisponované sú hlavne malé plemená psov.

U nás na klinike, pokiaľ je to možné, vyšetríme každoročne pri vakcinácii aj ústnu dutinu Vášho miláčika. Vyšetrenie prebieha pri plnom vedomí, a preto býva len veľmi orientačné. Aj napriek tomu takýto krátky pohľad do ústnej dutiny zvieraťa nám napovie či má psík alebo mačka problémy a sú predisponovaní na vznik zubného kameňa a následnú paradentózu, ktorá končí stratou zubov.

Prečítajte si tiež https://www.ejmi.sk/nezaradene/zubny-kamen-a-parodontitida/